fbpx
דחיינות מנסה להילחם במפלצת החרדה
נעמה

נעמה

מעגל האימה של הדחיינות ואיך אפשר לפרוץ אותו

לפני כמה ימים התיישבתי לכתוב את הפוסט הזה. חשבתי, חקרתי, רשמתי לעצמי רשימות. הכל היה מוכן והיה לי ערב שלם לפני לכתיבה. ואז, נזכרתי שמשחת השיניים כמעט נגמרה. יצאתי לקנות משחת שיניים ועוד כמה דברים שפתאום נראו חשובים. מפה לשם, מצאתי את עצמי חזרה בבית, צופה בתקצירי מונדיאל, ובלי לשים לב הערב נגמר.

נשמע לכם מוכר? יוצא לכם לשבת מול מטלה שאתם צריכים לעשות ולא להצליח להתקדם איתה? אולי אפילו ברגע זה יש משהו שאתם אמורים לעשות, שהוא דחוף יותר מלקרוא את השורות האלה? אם כן, ברכותיי. אתם סובלים מדחיינות.

מהי דחיינות

דחיינות היא הנטיה לדחות מטלות שצריך לבצע לזמן מאוחר יותר, כאשר הדחיה עשויה לפגוע ברמת הביצוע של המטלה. דחיינות יכולה להופיע בכל תחומי החיים. למשל, לדחות את תשלום הארנונה, שרק הולך וצובר ריבית. או את הפרוייקט ההוא בעבודה, שלא ברור ממש איך מתחילים אותו בכלל. אולי הניקוז במקלחת כבר כמעט לגמרי נסתם, ואנחנו עדין משום מה דוחים את הטיפול בזה, עד היום בו המקלחת עולה על גדותיה והמים מגיעים עד הסלון (סיפור אמיתי 🙂 ). אולי זה מבחן שאפשר להתחיל ללמוד אליו ארבעה ימים לפני ולעשות את זה ברוגע, אבל משום מה זה נדחה עד הלילה שלפני.

דחיינות בתחפושת 

רובינו לא נצליח לשכנע את עצמנו באופן רציונלי שלגיטימי לדחות משהו שעדיף לעשות כבר עכשיו, ולכן דחיינות היא תכונה שאוהבת להתחפש. התירוצים יכולים להיות מאד יצירתיים והם הופכים את הדחיינות לקשה לאיתור. הנה רשימה של דברים שאנחנו מספרים לעצמנו כשאנחנו בוחרים בדחיינות:

  • הסרטים האלה ביוטיוב עוזרים לי להתחמם, ככה אני נכנסת לריכוז
  • אני עובד הכי טוב תחת לחץ. כשיגיע הזמן המתאים אני אלחץ ואז כבר אעבוד מעולה
  • לכתוב את העבודה הזאת יקח רק שלושה ימים, אני יכולה להתחיל מחר. בינתיים אני אראה עוד פרק מהסדרה הזאת.

דחיינות למתקדמים

יש גם דחיינות יותר מתוחכמת. בדחיינות מהסוג הזה, אנחנו עושים מטלות שקשורות למטלה המרכזית שאנחנו דוחים, אבל לא באמת מקדמות אותנו, כמו למשל:

  • מחקר מוגזם על מוצר שרוצים לקנות (במקום פשוט לקבל החלטה ולרכוש)
  • קריאה אינסופית (ולא נחוצה) של חומר רקע לצורך מטלה אקדמית
  • קריאה על פרודוקטיביות / דחיינות "כי זה עוזר להתייעל חוסך זמן בטווח הארוך"
  • לחפש פתרון סיסטמטי למטלה חד פעמית (למשל לשבת חצי יום כדי לבנות אקסל משוכלל שחוסך עבודה שהיתה לוקחת חצי שעה)
 

הקשר בין דחיינות למרשמלו

הטענה הרווחת בקשר לדחיינות היא שמדובר בהעדפת סיפוק (קטן) בטווח המיידי על סיפוק של השגת מטרות בטווח הארוך יותר, או במינוח המקצועי יותר – קושי בדחיית סיפוקים. בניסוי המרשמלו, מושיבים ילדים קטנים על כסא מול צלחת ועליה מרשמלו בודד, בחדר ריק מהסחות דעת, ונותנים להם הוראה אחת פשוטה: אתם יכולים לבחור, האם לאכול את המרשמלו מיד, או לחכות רבע שעה מבלי לאכול אותו, ובסוף פרק הזמן הזה לקבל מרשמלו נוסף. את הניסוי הוביל פרופסור וולטר מישל מאוניברסיטת סטנפורד, בשנות ה60 ו70 המוקדמות. במעקב לאחר שנים, נמצא שהילדים שהצליחו להמתין 15 דקות בלי לאכול את המרשמלו, הראו יותר הצלחה אקדמית, יכולת יותר גבוהה לוויסות רגשי ומשקל תקין יותר. המסקנה של החוקרים היתה שהיכולת לדחיית סיפוקים מהווה בסיס להצלחה בתחומים שונים בחיים. אתם יכולים לראות את הניסוי הזה כאן. שימו לב להבעות של הילדים, לאינטראקציה בינהם ולאסטרטגיות שהם משתמשים בהן כדי להתמודד עם הפיתוי.

ההסבר המקובל לדחיינות הוא שזאת בעיה בדחיית סיפוקים. אנחנו מעדיפים את ההנאה המיידית של הצפיה בסדרה על פני המטרה לטווח ארוך של הצלחה במבחן. זה ממש כאילו אנחנו רואים את העצמי בהווה ואת העצמי בעתיד כשתי ישויות שונות, ובוחרים לתת לעצמי בהווה להנות עוד קצת, ולעצמי בעתיד לספוג את התוצאות.

לדחיינות יש כישרון להפוך מטלות שנואות לאטרקטיביות 

אבל ההסבר הזה לא יכול להסביר למה אנחנו מעדיפים לעשות מטלות מעיקות על פני מטרות שבחרנו בהן ובהקשר אחר אולי היו מסבות לנו הנאה. למשל, לאחרונה ביקרתי חברה שלומדת לתואר ראשון בכלכלה והיסטוריה, שני תחומים שמאד מעניינים אותה. הופתעתי לגלות שהחדר שלה, שביום רגיל לא היה אפשר לראות את הרצפה שלו, היה מבריק. המקרר היה מלא בקופסאות של אוכל טרי. איך ניקיון ובישול, פעולות שלרב די מעיקות עליה, הפכו פתאום למטלות אטרקטיביות יותר מלמידה למבחנים בתחומים שמעניינים אותה?

למה אנחנו דוחים מטלות מסויימות ואחרות לא?

הסיבה היא שאנחנו לא דוחים כל מטלה. אנחנו נוטים לדחות מטלות שגורמות לנו לאי נוחות. זה יכול להיות מבחן מעורר חרדה, או אולי בירוקרטיה שאנחנו מרגישים מולה חסרי אונים. זה יכול להיות ביקור אצל רופא השיניים שאנחנו יודעים שיכאב. מיון חפצים בבית שהוא משעמם באופן קיצוני. בדיקה אצל רופא שאנחנו מפחדים מהתוצאות שלה. עצב ודיכאון שכרוך בטיפול בחפצים של אדם קרוב שנפטר. ביקור בחדר הכושר שיגרום לנו להזיע, או אולי להתמודד עם דימוי הגוף הנמוך שלנו.

בבסיס של חוסר הנוחות שמעוררת דחיינות הרבה פעמים נמצאת חרדה. חרדה מכישלון במבחן. חרדה מחוסר היכולת שלנו להתמודד עם הבירוקרטיה. חרדה מהכאב של הקדיחה בשן, או אולי מהמחיר של הטיפול. חרדה מהבריאות שלנו, מהאופן בו הכושר שלנו הדרדר בלי שליטה. אני אשתמש בחרדה כדוגמא, אבל לאנשים שונים עשויות להיות תחושות שונות מהן הם בורחים.

דחיינות מנסה להילחם במפלצת החרדה

מעגל האימה של הדחיינות

הבעיה בדחיינות הוא שאנחנו נלכדים במעגל אימה: פעולה מסויימת מעוררת בנו חרדה. הדחיינות מציעה לנו לכאורה פתרון זמני זוהר. היא מאפשרת לנו לברוח מהחרדה (או מרגש שלילי אחר) לזמן קצר. בצפייה ביוטיוב / ניקיון הבית /  קריאה באינטרנט על פרודוקטיביות / השקעה בעיצוב העבודה שיש להגיש / מרתון סדרות אין שום דבר מעורר חרדה. ככל שאנחנו עושים אותם יותר, הדדליין מתקרב, היכולת שלנו לסיים את המטלה ברמה הרצויה יורדת ורמת החרדה הכרוכה בחרדה עולה. עכשיו, יש לנו מניע חזק יותר לברוח לדחיינות, וכן הלאה. באיזשהו שלב, רובינו נתיישב לעשות את המטלה, אבל יכול להיות שהזמן שנשאר לעשות אותה לא יספיק לביצוע ברמה שאנחנו מכוונים אליה ושכעת, ברגע האחרון, במקום להנות מהעבודה נהיה לחוצים וחרדים.

Procrastination saves the day

איך אפשר להתמודד עם דחיינות?

בהתאם להסבר לפיו דחיינות נובעת מקושי בדחיית סיפוקים, הצעות למיגור דחיינות מתרכזות בניסיון מצד אחד להקטין את החרדה ולהגדיל את הסיפוק בעשיית המטלה שאנחנו דוחים, ומצד שני בניסיון להזכיר כיצד נרגיש בעתיד אם נמשיך לדחות את המטלה. הנה כמה המלצות להתמודדות עם דחיינות ברוח זו:

לחלק את המטלה לחלקים קטנים וברי השגה. למשל – אם אני צריכה ללמוד למבחן, אני אכין רשימת משימות, ובה פריטים שכל אחד מהם לוקח כשעה – מצגת א, מצגת ב, סיכום שיעור א, סיכום שיעור ב, תרגול א, תרגול ב וכן הלאה. באופן הזה, במקום מטלה גדולה ומעוררת חרדה (ללמוד למבחן חשוב, למידה שאורכת שבוע) אנחנו מתייצבים מול מטלות הרבה יותר קטנות וברות השגה (עכשיו אני קוראת את המצגת הראשונה. עכשיו אני מסכמת את השיעור הראשון. עכשיו אני עושה תרגילים 1-5). באופן הזה, החרדה הרבה יותר קטנה ולא משתקת. מעבר לזה, אפשר להרגיש תחושת הישג קטנה וסיפוק עם כל סימון "וי" על מטלה קטנה.

לתגמל את עצמנו על ביצוע חלקים של המטלה. למשל – אני לומדת את הפרק הראשון של הספר למבחן, ואז אני רואה פרק אחד מהסדרה. אני מסיימת לעבור על המצגות, ואז יוצאת עם חברים לבירה. כאן יש הוספת תגמול מלאכותי (מעבר להצלחה במבחן עצמו, שכנראה לא מספיקה כרגע) על ביצוע המטלה אותה אני נוטה לדחות.

להזכיר לעצמנו איך האני העתידי ירגיש אם לא נבצע את המטלה עכשיו. למשל, אם אני תופסת את עצמי מבשלת ארוחת ערב מפוארת או מסדרת את כל ארון הבגדים שלי, בזמן שאני חייבת ללמוד למבחן, אני אשים לב שמדובר בדחיינות. אני אעצור, אשב ואדמיין או ארשום לעצמי מה יקרה אם אמשיך לדחות את הלמידה ככל שיעבור הזמן. עוד שלושה ימים אני אבין שהמבחן יתקרב ואז אתחיל להרגיש הרבה יותר לחוצה. אני אוכל רק טבעול מהמקפיא ולא אצא מהבית בכלל. אעשה שני לילות לבנים ואגיע למבחן הפוכה. במבחן אני לא אצליח להתרכז כמו שצריך כי אהיה עייפה, ובסוף אקבל ציון פחות טוב ממה שאני מסוגלת, ואהיה מאוכזבת מעצמי. הרעיון הוא לדמיין את התרחיש באופן ריאלי ומפורט, ולהתייחס לפרטים וגם למחשבות ולרגשות שהדחיינות תוביל אותי אליה. זה כדי לייצר אמפטיה (קראו עוד על אמפטיה כאן) ולהקטין את הפער בין העצמי בהווה והעצמי בעתיד.

הסבר נוסף לדחיינות – דחיינות כקושי להתמודד עם חוסר נוחות

אבל, יש עוד דרך להסביר דחיינות. אםשר להסביר דחיינות כקושי להתמודד עם חוסר נוחות. לפי ההסבר הזה, חוסר נוחות היא חלק מהחיים והרבה מטלות הכרחיות עוברות דרכה. זאת יכולה להיות חוסר נוחות פסיכולוגית (כמו חרדה ממצגת חשובה שאנחנו לא בטוחים שנצליח להכין היטב) או חוסר נוחות פיזית (כמו התור ההוא לרופא השיניים). 

לפי ההסבר הזה, אנשים שונים נבדלים בינהם ביחס לחוסר נוחות, ובאופן ההתמודדות איתה. אנשים רבים מנסים להימנע מחוסר נוחות, כמעט בכל מחיר. אחרים, מבינים שמדובר בחלק מהחיים, ובחלק הכרחי מהשגת מטרות. אפשר לפתח יכולת לשהות עם חוסר נוחות במקום לנסות לברוח ממנה (לחצו כאן כדי לקרוא עוד על איך להתמודד עם חוסר נוחות). אנשים שהיכולת הזאת מפותחת אצלם, יצליחו להתמודד טוב יותר עם תחושות לא נעימות, וכך יטו פחות לדחיינות.

אם תרצו לקבל עדכון כשהפוסט הבא מתפרסם, אפשר להרשם לניוזלטר שלי למטה. אני כותבת אחת לכמה שבועות, ותמיד תוכלו להסיר את עצמכם בקלות מהרשימה. אם אתם רוצים להצטרף לדיון על יישום של כלים פסיכולוגיים בעבודה, אתם מוזמנים ללחוץ כאן ולהצטרף לקהילת הפייסבוק.  

פוסטים נוספים

תגובות

3 תגובות

  1. תודה רבה לך! כתבת בצורה מעניינת ומרתקת ומאוד הועלת ועזרת! ( וקראתי הרבה על הנושא..) ריספקט!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *